Az utolsó karácsonyi hajrában, mutatunk Nektek egy egyszerű ötletet, ami nemcsak a fenyőfán mutathat jól, de ajándéknak is remek! Holnapig, még elkészülhet.

 

Amire szükségünk lesz:

 

Levegőn száradó gyurma, kiszúróformák, csipke, gyöngyház és Chameleon gyöngyház akrilfestékek, és ha van otthon, akkor betűnyomda.

 

Érdemes kisebb adagokkal dolgozni, mert így sokkal jobban lehet látni, érezni, hogy mennyire lesz vékony a kinyújtott gyurma. 3-4 mm vastagságot célozzunk be, aztán jöhetett a csipke, amit szintén sodrófával nyomjunk a puha felületbe.

 

A csipke után rögtön jöhetett is a kiszúróforma, és a lyukasztás, mert szárazon ez a művelet már sokkal macerásabb.

 

A kiszúrt formákat ne szedjük le a felületről, mert egyrészről könnyen nyúlik és elég jól tapad is a felülethez, ezért hagyjuk ott megszáradni, ahol kiszúrtuk. Pár óra múlva már simán fel lehet őket szedni!

 

A széleket picit csiszoljuk meg, amihez elég egy nagyon finom szemcsés csiszolópapír (vagy körömreszelő), mert a száraz gyurma szuperjól csiszolható, pár mozdulattal tökéletesek lesznek a szélek.

 

A festéshez használt gyöngyház akriloktól a formák gyönyörűen fognak csillogni! Ehhez előtte le is lehet alapozni a formákat fehér színűre, de mivel elég világosra szárad a gyurma, ez nem szükséges feltétlenül. Szivacsecsettel dolgozzunk, de ne pamacsoljunk, hanem húzkodjuk, simítsuk a felületen a szivacsot.

 

A 500 g gyurmából kb. 40 db forma jött ki, ami azért egész jó kis mennyiség!

 

A befestett formákat viaszpasztával is átkenhetjük, ezzel kiemelve a domború részeket.

 

Itt látható a különbség a sima és a viaszpasztával átsimogatott felület között:

 

 

Ezután csak fűzzünk szalagot a kiszúrt lyukon át, és egy masnit is ragaszthatunk ragasztópisztollyal a szalag tövéhez.

 

 

 

 

A betűnyomdás díszek akár az ajándékcsomag kísérői is lehetnek! Ezeknél fontos, hogy mindig előbb nyomdázzunk és utána szúrjuk csak ki a formát, mert így biztosan középre kerül a felirat!

 

Sőt, készíthetünk karácsonyi dísz szettet is családtagok neveivel, egy kis fa dobozba csomagolva szívből jövő ajándék:

 

 

Ötlet és fotó és styling: Varga Judit

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!