Egyre többen vágunk bele saját kezűleg kisebb-nagyobb átalakításokba otthon, legyen szó bútorról, valamilyen berendezési tárgyról, vagy akár falfestésről, kisebb burkolási munkálatokról. A mai bejegyzésben a hasonló cipőben járóknak szeretnénk segítséget nyújtani, hiszen egy csodálatosan sikerült bútorátalakítást fogok részletesebben bemutatni. Az átalakítás egy kedves olvasó, Timi keze munkáját dicséri, akitől egy rövid rábeszélés után részletes leírást is kaptam az elkészítésről. Ezúton is nagyon köszönöm Timinek, és remélem, nektek is nagyon hasznos kis bejegyzés lesz!

P1070627.JPG

Ezennel át is adom a szót Timinek:

Először is vásároltam az egyik internetes aukciós oldalon elég jó áron egy alapszekrényt. Ez a 70–80-as évekbeli igazán erős, masszív lakkszekrény nagyon jó alapnak bizonyult mindvégig.

2212159270.jpg

2224050259.jpg

Fogtam egy finom csiszolóvásznat és átcsiszoltam kézzel tetőtől-talpig az egész szekrényt. Csiszolás után az egész szekrényt mosószeres vízzel alaposan por- zsírtalanítottam, hogy a festék kellően tapadhasson. Ne is riasszon el senkit, hogy a lakkfelületet is meg kell csiszolni, mert nem kell teljesen eltávolítani ezt a réteget. Létezik ugyanis egy csodaszer, Tikkurila Otex alapozó névre hallgat, ami megtapad még az üvegen is. Zseniális anyag, már többször dolgoztam vele. A lakkfelületet ezzel, a többi részét a szekrénynek pedig Trinát univerzális alapozóval kentem le. Ahol kellett ott a kisebb hibákat fatapasszal, a nagyobb hibákat pedig két komponensű kittel javítottam ki.  Ez a szekrény eredetileg háromajtós szekrény volt, amiből kétajtósat készítettünk (benne akasztós résszel). A harmadik ajtótól megszabadultunk, kijavítottuk a zsanér helyét és lett belőle egy nyitott polcos rész.

P1070634.JPG

Ezután jöhettek a színek. Én Trilak vizes bázisú trikolor aqua matt zománcfestéket használtam. Imádom a matt hatású,selyem színeket, felületeket, ezek valahogy mindig elegánsabbak számomra. Pasztell rózsaszínt választottam a polcok mögötti részre,  tört fehér lett az egész szekrény kívül-belül és a polcok is, az ajtók alapszíne pedig szép nagyon világosbarna.

P1070637.JPG

Közben a Férjem készített egy szép koronát a szekrényre. Ez bármely Tüzépen kapható típuslécekből lett összeapplikálva. Nem csak szuper lett az eredmény, hanem végre elvettük a szekrény "szocreál báját" is.

A festésről: Kétszer vittem fel minden színt a szekrényre, először ecsettel, majd teddy hengerrel szétoszlatva, figyelve az egyenletességre. Kb. 2-3 óra alatt tökéletesre száradnak ezek az anyagok, nem büdös és szuper velük dolgozni.

P1070632.JPG

Végre eljutottam a munkafázis kreatívabb és művészibb részéhez, a minta felfestéséhez. Akrilfestékkel festettem fel a fa, a virágok minden porcikáját úgy, hogy a színeket a tört fehér színnel kevertem össze (külön-külön apró tégelyekben), ezáltal gyönyörű pasztell árnyalatú festékeket kaptam. Előtte természetesen ceruzával felrajzoltam a főbb vonalakat. Az a szuper ebben a vízbázisú festékben, hogy bárhol, bármikor kis területeket is lehet vele javítani, festeni, ha esetleg valahol elrontanád a mintát, úgyhogy nem hagy nyomot. Szóval bátran fessünk, alkossunk, mert kijavítható. Arra kell figyelni, hogy az akril domború nyomot hagy a szekrényen száradás után, így ha mégsem tetszene a felfestett minta, akkor le is kell kicsit csiszolni javítás előtt. Végül vizes bázisú selyemfényű lakkal kentem le a szekrényt két rétegben mindenhol, szintén a korábban említett módszerrel (először ecsettel, majd teddyvel szétoszlatva). Ha eljön az idő, és érdemesnek látom beruházni, a lakkozás miatt mindenképpen jobb lenn egy jó kis szórópisztoly, de a többinél így is tökéletesen szép sima felület alakult ki a teddyvel is.

P1070631.JPG

„Röviden” ennyi volna a beszámolóm! Remélem sok hasznos infóval tudtam szolgálni a hasonló alkotó kedvű  embertársaimnak.

Még egyszer köszönjük Timinek!

Ha te is alkotsz, kreatívkodsz, felújítasz, átalakítasz és ezt szívesen megosztanád a Színes Ötletek Blog olvasóival, várom jelentkezésed a kreablogger@gmail.com címen!