Korábban már mutattunk nektek egy technikát arra, hogyan lehet gyertyaviasz segítségével kopottas felületet elérni: IDE kattintva meg is nézhetitek. A gyertyaviasz alkalmazását viszont felváltja a Vintage Effect Medium, amivel sokkal könnyebben is lehet dolgozni!

Azt biztosan tudjátok, hogy az akrilfesték száradás után nem csiszolható. A Vintage Effect Medium segítségével viszont azzá válik! A művelethez válasszunk egy világosabb és egy sötétebb festékárnyalatot. 

Elsőként azt a színt kenjük fel, ami majd a visszakoptatás során látszani fog. Célszerű a sötétebb árnyalatot választani!

Ezután nincs más dolgunk, mint a folyékony Effect Mediumot felvinni a felületre. A folyékony szert nem kell a teljes felületen eloszlatni, elég ha az élekre és a koptatni kívánt részekre kenünk belőle, dolgozzunk szálirányban.

  


Kb. 15 perc száradás után vigyük fel a világosabb árnyalatot, és várjuk meg a teljes száradást.

Ezután jöhet a koptatás! Használjunk 120-as csiszolópapírt és szálirányban koptassuk a felületet. A felső réteg könnyedén kopni fog ott, ahol Vintage Effect Medium van alatta. A csiszolás végeztével alaposan portalanítsuk a tárgyat.

A koptatott felületet tovább díszíthetjük stencillel vagy éppen 3D sablonon keresztül kialakított struktúrált mintával. Utóbbihoz használhatunk struktúrpasztát vagy 3D por és akrilfesték keverékéből kialakított masszát.


A koptatott felületet mindenképpen kezeljük le matt, vízbázisú lakkal!


Dekoratőr: Czippel Judit

A teásdoboz elkészítését nézzétek meg videón is, és ha tetszett, készítsétek el Ti is a saját verziótokat!


További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!