Találkoztam már korábban néhány lábtörlőfestős projekttel az interneten, s bár nagyon vonzott a megvalósítás lehetősége, mégis tartottam attól, hogy hogyan lehet a mintát egyenletesen, szépen és tartósan felvinni a rücskös, durva felületre. Végül megtaláltam a megoldást a lehető legolcsóbb (590 Ft, 100 Ft-os bolt), szőnyegszerűen puha, lábtörlő személyében.

A lábtörlő tehát egy teljesen egyszerű kis műszálas szőnyegecske, halvány drapp színű, és kellemesen puha, bolyhos felületű. Kicsit féltem is tőle, hogyan hogyan fogok tudni rá festeni. A gyakorlatban viszont egyszerűbbnek bizonyult, fölösleges volt az aggodalom.

Anyagok

  • Akrilfesték, matt (menta, magenta, lazac és lime árnyalatokban)
  • Durva sörtecset, lapos 
  • Jól jöhet még: vonalzó, alkoholos filc, ceruza, indigó, kartonlap, hegyes olló

A legtöbb időt bavallom, a színek válogatásával töltöttem. A szőnyeg viszonylag semleges színű, így szinte bármi passzol hozzá, én pedig valami üdítően csajos darabról álmodtam. Viszont a Pentart akrilfestékek olyan sokféle színben elérhetők, hogy nem is volt olyan egyszerű négy egymáshoz illő színre ráböknöm. 

Mikor ezzel végeztem, Photoshopban megtervezgettem a mintát. Itt is elbíbelődtem egy darabig a legtökéletesebb betűtípus (Sail) kiválasztásával. Színek, méretezés... és valahogy így festett monitoron keresztül:

Ezután megfelelő méretben kinyomtattam a mintát. Odapróbáltam, hogy tényleg mindenhol jó lesz-e.

A mintát indigóval átmásoltam vastagabb papírra és kivágtam. Itt még volt lehetőség pozicionálni.

Ezen a ponton kicsit elakadtam, mert nem voltam benne biztos, hogy hogyan vigyem át a mintát a szőnyegre. A ceruza nem fogott rá, az "erősebb" megoldások pedig kicsit megingattak. Végül mégis az alkoholos filc lett a tuti, amelynek a vonalait meg is hagytam a festés után (nem festettem le), mert tetszett a felületen.

 

A festés pedig maga a jutalom volt az egész műveletben. Durva sörteecsettel dolgoztam, ezzel könnyedén  be tudtam jutattni a festéket minden szövetszál közé. Tényleg könnyű vele pontos munkát végezni. A festék nagyon jól fedett már egy rétegben is, nem kellett várni egy újabb réteg felhordására. A második körben már csak az apróbb hibákat kellett javítani.

A remek fázisfotókat a kislányomnak köszönhetem, aki lelkesen fotózott, amíg én pingáltam.

 Egy éjaszakát hagytam száradni, ma pedig már a helyén, a teraszon pompázik. Vizes mosogatószivaccsal végeztem egy színtartóssági próbát is a felületen, és mondhatom, minden a helyén maradt.

Ha kedvet kaptál a festegetéshez, az akrilfestékeket itt találod meg:

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!