Hogyan lehet egy egyszerű, natúr fa asztalkát a szoba izgalmas elemévé varázsolni? Nem kell hozzá dizájnernek lenni, elég ha bátran bánunk a színekkel és türelmesen festegetünk.

A natúr fenyő bútorokat kiválóan lehet lazúrral kezelni, és most nem csak a dió és mahagóni árnyalatokra gondolunk. Kaphatók olyan kis kiszerelésű színes lazúrok is, amelyek beltéri használatra - így pl. egy kis dohányzóasztalra, sámlira, hokedlire - kiválóak, és pillanatok alatt látványos eredményt lehet vele elérni! Nézzétek csak meg ITT, hogyan lehet pl. natúr fa deszkákból lazúrral színpompás fogast készíteni.

Ezúttal azonban nem lazúrral dolgoztunk, hanem akrilfestékekkel! Az egész alapot fehérre festettük és matt vízbázisú lakkal kezeltük le. Az asztal lapját külön festettük színesre, így sokkal kényelmesebb, és biztosan nem kenjük össze a már hófehérre festett részeket. Segítségül, mi ezeket a színeket választottuk: fehérnarancsmentamagentaantikréz.

A szabályos cikk-cakk minta eléréséhez tervezzük meg, hogy pontosan hány csík kerül fel, majd ezeket maszkoljuk ki! Tippünk, hogy maszkolószalag helyett jó minőségű dekortapaszt (japán washi tape) használjatok, mert ez alá biztosan nem folyik be a festék. Célszerű szivacsecsetet használni és egy-egy csíkon akár kétszer, háromszor is átmenni, hogy tökéletes legyen a fedés. A tapaszokat akár a teljes száradás előtt is vissza lehet már szedni, óvatosan. Ha nem szeretnénk, hogy a visszaszedett részek fehéren maradjanak, akkor a már lefestett csíkokat újból maszkoljuk ki és folyatatódhat a festegetés!

A végén érdemes az asztallapot is átkenni matt vízbázisú lakkal. Aki ügyes és szeret barkácsolni az akár egy tárolót is kialakíthat az asztal lapja alatt, amihez zsanérra lesz szükség és egy rétegelt fa lemezre, amit szintén fehérre festve lehet a helyére rögzíteni.

Díszítésnek tehetünk a lábakra arany műbőr díszítést, vagy akár kis fogantyút is az asztal pereméhez.

Na, hogy tetszik?

A festékek az alábbi linken rendelhetők meg:


Ötlet, kivitelezés és fotó: Varga Judit

Az asztalka átalakulásáról bővebben Judit blogján olvashattok!

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!