Tárgyak felületét öregíteni, kopottan patinás hatásúvá tenni többféleképpen is lehet. Most egy olyan repesztési és antikolási technikát mutatunk, amelynek eredményeképpen a tárgy felületén finom, hajszálrepedéshez hasonló rajzolat alakul ki.

Ehhez a kétfázisú finomvonalas repesztőt kell használnunk. Ez a technika – mint általában bármelyik repesztés - gyakorlatilag bármilyen felületen használható, egyetlen dolgunk van csak, hogy a tárgyat előtte alapozzuk le, és fessük át matt, világos színű akrilfestékkel. A világos szín azért fontos, mert ezen látszik majd legjobban a repedésekben megülő, sötétebb árnyalatú antikoló paszta.

Első lépésként kenjük a felületre az első fázist, melyet tetszőleges ecsetvonásokkal, közepes vastagságú rétegben vigyünk fel (ne legyen se túl vékony, se túl vastag). A száradáshoz minimum 30 perc kell, minek következtében a lakk átlátszóvá válik. NE próbáljuk hajszárítóval siettetni a dolgot!

Ezután jöhet a második fázis, amit szintén közepes vastagságban kell felvinni az előzőleg felvitt lakkrétegre, az egyenletes eloszlatáshoz az ujjunkat is használhatjuk, körkörös mozdulatokkal finoman simogassuk a lakkréteget (NE dörzsöljük). Itt már használhatunk hajszárítót, aminek hatására az átlátszó réteg meg fog repedezni kb. 5 perc alatt.

 

A lényeg pedig most jön! A keletkezett finomvonalas repedések kiemeléséhez használjunk antikoló pasztát, melyet egy rongy segítségével tudunk a megszáradt felületen a résekbe juttatni. A felesleges pasztát töröljük vissza egy száraz, vagy terpentines oldószerrel enyhén átitatott ronggyal. A végén pedig mindenképpen oldószeres fényes lakkal kenjük át a felületet, hogy az eredmény tartós legyen.

A technikát kombinálhatjuk dekupázzsal, kontúrozással és metál színekkel is.

Sőt, ezel a módszerrel üveg tányért is díszíthetünk, ebben a videóban megnézhetitek hogyan:

Dekoratőr: Boda Gabriella (http://bryellhobbi.blogspot.hu)

További technikák: Pentartdekor blog

A repesztéshez szükséges alapanyagok itt találhatók:

A repesztőlakk kétféle kiszerelésben is kapható!