Sokféle olyan hobbitechnika létezik, amivel öreges, kopottas hatást tudunk elérni különféle felületeken. A Pentart repedést előidéző termékei lehetőséget adnak a választásra, hogy kisebb, nagyobb, szabályos, vagy szabálytalan repedést szeretnénk-e létrehozni. Az antikolópasztáknak köszönhetően pedig a repedések is különféle árnyalatokban emelhetők ki.

Most egy kis szekrénykén mutatjuk meg Nektek, hogyan lehet a kétfázisú repesztőlakkal antikolt, repedezett hatást elérni!

Nagyon fontos, hogy a szekrényünk felülete csiszolt legyen (ezt géppel és kézi csiszolással is végezhetjük), valamint zsír- és pormentes, hogy az alapozófesték tökéletesen megtapadjon rajta.

Az alapozás után jöhet a fedőfesték (mi fehér akrilfestékkel dolgoztunk) két rétegben. Erre kerülhet még díszítésként decoupage tehnikával minta, vagy transzfer technikával pl. felirat is.

A kétfázisú repesztőlakk első rétegénél csak arra figyeljünk, hogy egyenletes legyen a felhordás, ne legyen se túl sok, se túl kevés lakk a felületen.

Miután megszáradt, kenjük fel a második fázist, amit finoman (nem dörzsölve!) simogassuk el a felületen. Száradás közben a réteg meg fog repedezni.

A repedésekbe rongy segítségével kenjünk antikoló pasztát, melyből az alábbi árnyalatokat választhatjuk:

 A felesleget terpentines ronggyal tudjuk visszaszedni. 

A végén az egész felületet vízbázisú lakkal kezeljük, ami lehet matt vagy fényes is.

Ha mindezt szeretnétek folyamatában is látni, akkor nézzétek meg az erről készült kisvideót:

Egy korábbi bejegyzésünkben megnézhetitek, hogyan lehet finomvonalas repesztést elérni, ehhez kattintsatok IDE.

További technikák:

Pentartdekor blog

Keresd a Pentart ötleteket a Facebookon is!